maandag 22 november 2010

Faalangst - Breda / Tilburg

Faalangst is de angst om te mislukken in situaties waarin iemand wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld. Die angst werkt belemmerend. Faalangstige personen denken vanuit een negatief zelfbeeld. De vrees om te mislukken staat centraal. Dit bepaalt hun denken en hun voelen.


Er wordt pas over faalangst gesproken als iemand zo gegrepen is door de angst voor mislukking dat zijn presteren er ernstig onder lijdt. Het eerste dat opvalt bij faalangst is “Er komt niet uit wat er in zit”

Faalangst is te verdelen in drie groepen:
Cognitieve faalangst (En net wist ik het allemaal nog….)

Cognitie is het leervermogen in mensen. Voor mensen met cognitieve faalangst is het moeilijk te laten zien wat zij aan kennis hebben opgedaan. Het betreft het oppikken van nieuwe leerstof, alswel het toetsen van bestudeerde stof.

Sociale faalangst (Wat zullen zij wel niet van mij denken….)

Mensen met sociale faalangst vinden het moeilijk om hun mond in een groep open te doen.

Dit omdat er in een groep vaak ongeschreven regels zijn hoe je met elkaar omgaat. Die regels ontdekken en ernaar handelen is vaak een lastige opgave.

Ook in de omgang met leraren, trainers of leidinggevenden kan sociale faalangst optreden. Het is moeilijk om uitleg te vragen, bang om ‘domme’ vragen te stellen of bang dat het niet goed genoeg is wat ze doen en hierop afgekeurd te worden.

Het treedt op in een gesprek, in contact met anderen, een groep toespreken of gewoon bij de kassa. Sociaal faalangstige mensen hebben moeite met zichzelf sociaal te handhaven. Ze zien er tegen op, en dat beïnvloedt hun dagelijkse leven.
Motorische faalangst (Op zulke momenten ben ik als ‘verlamd’……)

Wanneer de motoriek van je lichaam je in de steek laat, sta je stijf van de motorische faalangst. Deze angst kan bijvoorbeeld optreden bij een autorijexamen. Maar ook kan het zijn dat mensen hun ‘bewegingsapparaat’ niet durven te gebruiken bij allerlei opdrachten, vaak beginnen ze niet eens aan een opdracht. Anderen zullen hierin een prachtige gelegenheid zien om hun eigen positie te versterken.

In de praktijk blijkt dat mensen vaak last hebben van een combinatie van deze drie soorten faalangst.
Waaraan kun je faalangst herkennen?

Meestal denken we dat faalangst aan de buitenkant te herkennen is aan verlegen en teruggetrokken gedrag. Maar er zijn ook andere vormen van gedrag, met als achtergrond faalangst. Sommige mensen worden juist agressief of spelen de clown als het voor hen wat spannend wordt. Dan is het moeilijker om de hulpvraag te zien of te horen. Sterker nog: de ander voorkomt dat juist door dit gedrag. Naast het gedrag zijn er nog andere signalen: faalangstige mensen hebben vaak een negatief zelfbeeld. Niks over zichzelf is o.k. Als ze een succesje hebben geboekt komt dat door geluk of doordat de taak gemakkelijk was.

Heb je last van faalangst en wil je hier aan werken - mail of bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Naast het denken kan jij op een simpele manier jouw emoties aanpakken!

groetjes
Marjolein http://www.cc-update.eu/

maandag 1 november 2010

Geluk, zelfvertrouwen en genieten!

In samenwerking met collega coach Paula Dourleijn van Pro coaching uit Zeeland hebben wij de workshop Geluk ontwikkeld. Een middag waar wensen en dromen uitgewerkt worden en welke afgesloten wordt met een ongedwongen en verbindende lachsessie . http://www.cc-update.eu/