vrijdag 29 juli 2011

De 10 assertieve rechten van de mens

De 10 assertieve rechten van de mens


Assertiviteit helpt ons onze grenzen af te bakenen, “nee” te zeggen tegen onze geliefden, onze werkgever, onze collega’s, onze vrienden, … in plaats van ons te laten overhalen dingen tegen onze zin te doen. Hierbij enkele stellingen die niets meer of niets minder zijn dan onze assertieve rechten.

Het basisrecht, waar alle andere van afgeleid zijn, is:

1. Je hebt het recht zelf te oordelen over je gedrag, gedachten en gevoelens. Voor de consequenties ervan ben jij alleen verantwoordelijk.

Dit betekent dat niemand het recht heeft om een oordeel te vellen over jou, noch over je gedrag, noch over hoe je je voelt of wat je denkt! En de gevolgen van je voelen, denken en handelen zijn voor jou alleen! Als je ervoor kiest om iets onwettigs te doen, zijn de negatieve gevolgen daarvan voor jou. Als je ervoor kiest om iemand een plezier te doen, zijn de positieve gevolgen daarvan eveneens voor jou. Met andere woorden: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Voor veel mensen is dat een angstwekkende gedachte. Het betekent immers dat ze het woordje “ik moet” uit hun woordenschat “moeten” schrappen en vervangen door “ik heb er voor gekozen om”.

De 9 overige rechten zijn uit dit ene basisrecht afgeleid, nl.:

2. Je hebt het recht geen excuses of verklaring voor je gedrag te geven

Als je verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag, ben je ook niet verplicht om uitleg te geven over je gedrag. Natuurlijk heeft iedereen ook het assertieve recht om te zeggen dat jouw gedrag hem/haar niet bevalt. Jij hebt dan weer het recht om je daar al dan niet iets van aan te trekken en je gedrag al dan niet te veranderen. Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij jou en daar heeft iedereen zich bij neer te leggen.

3. Je hebt het recht om zelf te bepalen of je al dan niet een oplossing moet zoeken voor andermans problemen

Je kunt het iemand naar de zin maken of het beste toewensen, of doen wat iemand van je vraagt, … Maar jij bent niet bij machte om iemand anders welzijn, geluk, gemoedsrust, … te bezorgen. Daar is ieder voor zichzelf verantwoordelijk voor. Andermans problemen zijn niet jouw problemen. Je hebt het recht om er voor kiezen om iemand te helpen, maar het is niet jouw plicht. Die persoon heeft ook het recht om jouw hulp al dan niet te aanvaarden. Dus geldt dat ook voor jou.

4. Je hebt het recht om van mening te veranderen

Wij veranderen van mening, we beginnen dingen anders te doen, we veranderen onze plannen, … Veranderen van mening is gezond en normaal. Dat wat we in de ene situatie verkozen hebben te doen of te denken, blijkt in een andere situatie (of in dezelfde situatie op een ander tijdstip) misschien niet meer de beste keuze.

5. Je hebt het recht om fouten te maken en er zelf de verantwoordelijkheid voor te dragen

Niemand is volmaakt. Dat maakt dat mensen vaak ook leren door fouten te maken. Iedereen heeft dus het recht om fouten te maken. Dat maakt dat je je voor het maken van (onopzettelijke) fouten nooit schuldig, angstig of onnozel moet voelen.

6. Je hebt het recht om te zeggen: “Ik weet het niet”

Heb je je ooit al bedacht dat je niet op elke vraag moet antwoorden? Heb je je ooit al bedacht dat je niet altijd op voorhand hoeft te wéten wat het gevolg zal zijn van je daden vooraleer je effectief iets kunt doèn? Niemand weet immers alles. Er bestaat niet zoiets als een glazen bol. Het leven zou maar een saaie bedoening zijn als we alles op voorhand zouden weten.

7. Je hebt het recht om niet door iedereen aardig gevonden te worden

Wat jij of ik ook doen, altijd is er wel iemand die dat niet zal goedkeuren of die er door gekwetst wordt. Je hebt de sympathie van anderen niet nodig om op een effectieve en assertieve manier met hen te communiceren. Bepaal voor jezelf wiens goedkeuring of sympathie je écht nodig hebt. Dat zijn vermoedelijk slechts enkele mensen. De mening van alle anderen doet er niet toe.

8. Je hebt het recht om onlogisch te zijn bij het nemen van beslissingen

Soms is het niet logisch te beredeneren waarom we willen wat we willen. Een beslissing is niet altijd zwart of wit, ja of nee. Beslissen is soms “op je gevoel afgaan”. Als je je beslissingen altijd op logica baseert, beperk je je tot oplossingen die je volkomen begrijpt. Maar soms gaat de oplossing van een probleem je begrip te boven. Soms moet je er gewoon een slag naar slaan. Of doen wat je gevoel je ingeeft.

9. Je hebt het recht om te zeggen “Ik begrijp het niet”

Socrates heeft ooit gezegd dat wij pas de ware wijsheid bereikt hebben, als we beseffen hoe weinig we eigenlijk begrijpen van het leven, onszelf en de wereld om ons heen. Net zoals we niet alles op voorhand wéten, en leren door fouten te maken, begrijpen we niet altijd wat de ander bedoelt of wil, of misschien zelfs wat we zelf willen of doen.

10. Je hebt het recht te zeggen “Dat kan me niet schelen”

Niemand is volmaakt. Toch gaan we er vaak van uit dat ieder mens naar volmaaktheid moet streven. Dat maakt je jammer genoeg tot het eeuwige slachtoffer. Want op die manier stel je je voortdurend bloot aan duizenden manieren om je gedrag te manipuleren. De beste manier om daarmee om te gaan, is je af te vragen: “Ben ik tevreden met mezelf in wat ik denk, voel, doe?” Daarna maak je zelf uit of je er iets aan wilt veranderen of niet.

Uit "Als ik nee zeg voel ik mij schuldig", Manuel J. Smith

donderdag 7 juli 2011

Welles - Nietes - Ikke

Hoe vaak gebeurt het jou dat je met verbazing kijkt naar wat er zich in en rondom jou ontwikkelt?
Hoe makkelijk is het om met een vinger naar een ander te wijzen?

Hij heeft zijn werk niet goed gedaan, daarom zit ik nu in de problemen.
Zij komt haar afspraken nooit na, denk maar niet dat ik nog iets doe!


Als kind was ik in de veronderstelling dat volwassenen hier anders mee om zouden gaan.
Als volwassene schept dit ruimte om de rest van mijn leven bij te mogen leren.


Voor mij is 1 ding zeker, niks is menselijker dan menszijn, perfectie bestaat niet - wanneer je hier constructief mee omgaat en op positiviteit focust onstaat er weer groei.
Tip:

- blijf ten allen tijden bij jezelf en doe waar jij je goed bij voelt
- spreek iemand direct aan wanneer je ergens een probleem mee hebt, ongeacht de consequentie
- wanneer deze persoon niet bereikbaar wil zijn, ga voor jezelf na waar jij het lastig mee hebt en trek hier lering uit

(bedenk dat iemand anders ook zijn verhaal heeft en benader dit met respect ipv hier een zondebok van te maken, er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden)

hartelijke groet
Marjolein
http://www.cc-update.eu/